Veiligheid: Mag ik dan bij jou?
19 februari 2019 in Blog

Veiligheid: Mag ik dan bij jou?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 2 van een zesluik over de inelastische gedragingen bij honden

1. Inleiding

2. Veiligheid

3. Slaap

4. Lichaamsverzorging

5. Eten & drinken

6. Beweging

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

“Als het onweer komt, en als ik dan bang ben,

Mag ik dan bij jou?


Als de avond valt, en ’t is mij te donker,

Mag ik dan bij jou?


Als er een regel komt, waar ik niet aan voldoen kan

Mag ik dan bij jou?


Als het einde komt, en als ik dan bang ben,

Mag ik dan bij jou?”

 

In deel 1 is uitgelegd dat inelastische gedragingen de basisbehoeften zijn. Onze honden zullen ten koste van (bijna) alles proberen deze behoeften te vervullen. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld doordat mensen ze daar in beperken, geeft dat een hoop frustratie en een verminderd welzijn. Het is dus belangrijk om goed te kijken hoe je je hond hierbij kan helpen. Zo verbeter je hun welzijn.


Elke hond heeft de behoefte om zich veilig te voelen. Een gevoel van veiligheid is een voorwaarde om zich te kunnen ontwikkelen en zowel fysiek als mentaal goed te functioneren. Indien je hond zich niet veilig voelt, ontstaat er stress, wat weer verschillende lichamelijke en psychische gevolgen kan hebben. Veel gedragsproblemen bij honden ontstaan door een gebrek aan veiligheid en de daaruit voortvloeiende stress.


Jij hebt invloed op de veiligheid van je hond. Graag zoomen we hier met jullie verder op in. Waar kun je op letten? Wat kun jij doen om je hond zich veilig te laten voelen? 

Er zijn dus vele dingen die jij kunt doen om het gevoel van veiligheid bij je hond te vergroten. De essentie is dat het belangrijk is dat je de behoeften van jouw hond begrijpt, zijn signalen herkent en begrijpt waarom hij bepaald gedrag laat zien. Dan kun je hier op inspelen om zo het welzijn van je hond te verbeteren.

 

Petra & Marleen, SamenWijs met je hond

 

Terug naar overzicht