Uitdaging: Van moeten naar mogen
13 november 2018 in Blog


We willen met jullie een uitdaging aangaan. De uitdaging is om komende dagen eens kritisch onder de loep te leggen wat jouw hond allemaal moet én wat hij mag. Zijn alle commando's die je geeft zinvol of zijn ze om te buigen en/of te vervangen voor keuzes en mogelijkheden?

Heb je er weleens bij stil gestaan dat de hond de enige diersoort is die niet zelf mag bepalen wanneer hij poept en plast?

De meeste hondeneigenaren zijn dol op hun hond en hebben het beste voor met hun trouwe viervoeter. Ze gaan met hun hond op cursus en nemen ze mee op pad. De intenties zijn goed, maar zijn deze gericht op het welzijn van de hond of gaan ze over de eigen wensen en verwachtingen van de eigenaar? De meeste eigenaren zijn zich er waarschijnlijk niet eens van bewust, maar voor een groot deel van de honden wordt bijna alles bepaald. En dat terwijl het hebben van keuzes voor een hond heel prettig is en stressverlagend werkt.


Willen we een robot of willen we een hond die zijn eigen persoonlijkheid mag hebben?

Honden zijn individuen met verschillende voorkeuren, eigenschappen en uitdagingen.


Wat wil je hond eigenlijk zelf, wat vindt hij leuk om te doen en welke behoeften heeft hij?

Voorbeelden van wat er voor de meeste honden op een dag bepaald wordt:

* Eten: wij bepalen meestal wanneer, waar en wat. Honden zijn echter sociale eters, gaan graag op zoek naar eten en houden van variatie.

* Slapen: wij bepalen meestal waar en wanneer. Honden slapen vaak het meest ontspannen bij hun eigenaar in de buurt en wisselen graag van houding en plek.

* Wandelen: in ons ritme, wanneer, waar en hoe. Belangrijkste voor de hond tijdens de wandeling is kunnen snuffelen. Lekker rustig scharrelen met af en toe een sprintje. Bij voorkeur in een omgeving met verschillende geurtjes en niet al teveel prikkels. De eigenaar heeft vaak een ander idee over de wandeling.


Onze honden leren al vroeg allerlei commando’s die ze moeten kunnen. Als je er echter kritisch naar kijkt, welk nut hebben ze en hoe leuk vindt je hond het? “Zit, af, plaats, blijf”, wanneer heb je dat echt nódig? Commanderen betekent “bevelen”, “opleggen”. Het woord commando zegt het dus al, er is geen ruimte voor keuze bij de hond. Hij móet het doen en wel meteen, anders commanderen we hem nog een keer, en dat gebeurt dan vaak met extra boze stem of zelfs een ruk aan de lijn. Eigenaren zijn vaak trots als hun hond goed hun commando’s opvolgt, als hij goed naar hen ‘luistert’, onder appèl staat. Maar zou het ultieme doel niet moeten zijn om een sterke band op te bouwen met onze hond op basis van vertrouwen, liefde en respect? Respect voor zijn karakter, behoeften en grenzen.

In plaats van de controle willen hebben, kan je ook de focus leggen op het leren kennen van de lichaamstaal van je hond. Zo kun je erachter komen wat je hond leuk vindt, wat hij spannend vindt, wanneer zijn emmer overloopt en wanneer hij behoefte heeft aan rust.


Keuzes geven, hoe doe je dat? Laat je hond zoveel mogelijk kiezen waar hij ligt en waar hij slaapt. En geef je hond ook eens de keuze waar hij tijdens de wandeling heen wil. Laat hem zo veel mogelijk bepalen waar en hoe lang hij wil snuffelen, wanneer hij weer terug wil. Ook kun je jouw hond laten kiezen tussen twee of meer soorten kluiven. Of bied hem een proeverij aan met allerlei lekkere dingen. Kijk eens goed naar wat je hond aangeeft, wat hij graag doet. En geef hem ook de mogelijkheid om iets niét te willen..

Investeren in de band met je hond begint al in de puppytijd. Samen de wereld ontdekken binnen de veilige kaders waarin keuzes helpen voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen.


Heb je een bench in huis? Daag jezelf uit om deze de komende dagen weg te zetten of de deur open te laten staan. En als je eerste reactie is dat dit niet kan, vraag jezelf af waarom niet en ga eens na of er ook andere oplossingen zijn dan een bench. Waar slaapt jouw hond het liefste als hij zelf mag kiezen?

Geef jij je hond dagelijks commando’s? Probeer deze week alleen dingen van je hond te vragen die ook echt nut hebben voor het welzijn van je hond of zijn omgeving en let hierbij op de manier waarop je het doet. Dus bijvoorbeeld wél je hond laten wachten bij het oversteken van een weg totdat het veilig is, maar niét hem laten zitten voor hij mag eten.


Laten we onze verwachtingen bijstellen en onze honden meer keuzes geven, zodat ze minder moeten en meer mogen. Gaan jullie de uitdaging aan?


Petra en Marleen, SamenWijs met je hond

Terug naar overzicht