Ik moet zo nodig plassen!
13 november 2018 in Blog

“Je loopt met je partner gezellig door de stad. Jullie kijken wat rond en kletsen wat. Je merkt dat je blaas wat vol begint te raken maar de nood is nog niet hoog dus je wandelt rustig verder. Na een kwartier moet je toch wel wat nodiger dus je begint om je heen te kijken op zoek naar een toilet. Nog een paar minuten later heb je nog geen toilet gevonden. Je wordt steeds onrustiger, en luistert nog maar half naar het verhaal van je partner. Als je een vraag gesteld wordt heb je daar geen antwoord op, concentreren gaat steeds moeilijker. Je raakt misschien zelfs wat prikkelbaar. Eindelijk zie je een toilet! Opgelucht kom je iets later weer terug. Je kunt weer ontspannen en hebt je aandacht weer bij het gesprek. Rustig wandelen jullie verder.”


Herkenbaar?

Ook honden kunnen minder goed nadenken en zich minder concentreren met een volle blaas. En ook zij kunnen niet goed ontspannen en kunnen prikkelbaar worden als ze nodig moeten poepen of plassen.

De hond is het énige dier wat niet zelf kan bepalen wanneer het poept of plast!Als zijn brein signalen afgeeft dat hij zijn behoefte moet doen, hebben wij hem aangeleerd dat hij het net zolang ophoudt tot wíj hem de gelegenheid geven. En al die tijd ervaart hij stress van zijn volle blaas of endeldarm.

Het is dus zeer belangrijk voor het welzijn van je hond dat je hem zo vaak mogelijk in de gelegenheid stelt om zijn behoeftes te doen.

Hoe vaak heeft jouw hond op een dag de mogelijkheid om zijn behoeften te doen? Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat hij vaker kan kiezen? Probeer out of the box te denken!

Kun je een plekje in je tuin hiervoor reserveren (of mag hij de hele tuin gebruiken?) en de tuindeur regelmatig open doen of open laten? Is een luikje in de tuindeur een optie? Kun je de buren vragen om je hond in de tuin te laten als je een paar uur weg bent of een uitlaatservice inschakelen?

Waarom is een kattenbak heel normaal, en is dit voor een hond vreemd?!

Alles hangt natuurlijk van vele factoren af (waar woon je, veiligheid, drukte etc), het blijft maatwerk. En bovenstaande is nooit als vervanging voor de dagelijkse wandelingen maar als aanvulling op, zodat de tijd dat je hond zijn behoeften moet uitstellen zo beperkt mogelijk is, dit alles om zijn welzijn te verbeteren.


Waar een wil is, is een weg. Wees creatief, wees samen wijs met je hond!

Terug naar overzicht